Tkanine primerne za slikanje - Spletna trgovina Saji

   Išči   
Pojdi na vsebino

Glavni meni:

Tkanine primerne za slikanje

Likovne tehnike > Slikanje na svilo

S tkanjem izdelujemo tekstilne izdelke s prepletanjem osnovnih niti in votka. V tisočletnem razvoju tkanja svile so se razvili številni načini. Danes se svilene tkanine med seboj razlikujejo po uporabljeni preji, načinu tkanja in obdelavi.

Za slikanje uporabljamo predvsem:

Tkanje

Opis

Primer thanine
(klikni sliko za povečavo)

Pongee

Tkanina je tkana  iz popolnoma  enakomernih,  finih  svilenih  niti  v  platno  vezavi;  ima  svetlečo,  gladko  površino, je mehka na otip in zelo uporabna za slikanje.

Habotai

Prozorna in fino tkana svila habotai je zelo gladka in velja, zaradi cene in kvalitete, za eno najprimernejših tkanin za barvanje, posebej za začetnike. Ima značilen svilnat lesk, je lahka in prijetna na otip.

Crepe de Chine

Krep (crepe) je zelo gosta tranina stkana iz dvojnih, med seboj prepletenih niti in votka. Zgornja površina je zato drobno zrnata, spodnja pa gladka in mehka. Tkanina ima poseben, skrivnosten lesk. Uporablja se za modne dodatke npr. šale, rute, kravate, robčke ipd. Zelo lepo vpija barve, zato so slike na njej barvno intenzivne in učinkovite.

Chiffon

Šifon (chiffon) je mehka in zelo gladka, dokaj prosojna tančica z močnim sijajem. Šifonu je podobna Crepe Georgette, le da je gostejša in nekoliko manj prozorna. Obe sta zelo primerni za barvanje, posebej za zahtevnejše poslikave.


Crepe satin

Satin je gosta in težka svila z dolgimi nitmi v atlas vezavi. Zaradi dvojnega videza, zgornja stran je močno svetleča, spodnja pa je mat. Je zelo zahtevna za poslikavo. Uporablja se za poročne in svečane obleke, posteljnino, prte ipd.


Jacquard

Svileni damask ali žakar (jacquard) je tkanina z vtkanim vzorcem. Vzorec se doseže z menjavo različnih vrst tkanja atlas. Ker je blago iz vlaken v eni barvi, je vzorec nevsiljiv, z barvanjem pa lahko dosežemo posebne učinke. Uporabimo jo za dekorativne izdelke.

 
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni