Slikarske lopatice - Spletna trgovina Saji

Pojdi na vsebino

Slikarske lopatice

Likovne tehnike > Slikanje z akrilnimi barvami > Ppripomočki > Lopatice

Slikarske lopatice za uspešno slikanje z akrilnimi barvami niso nujno potrebne. So pa zelo uporabne, ko želiš mešati velike količine barv in za grobo slikanje. Če imaš rad slike s polno podrobnosti in tankimi plastmi barv, potem lopatic res ne potrebuješ. Če pa si ljubitelj ekspresionističnega slikanja, potem so slikarske lopatice pravo orodje zate.


Lopatka je žlici podobno slikarsko orodje, ki ga uporabljaš namesto čopiča - namesto ščetin ima različno oblikovano jekleno ploščo. Med ploščo in ročajem je običajno kljuka, ki preprečuje, da bi se med slikanjem z roko po nesreči dotaknil slikarske površine.

Lopatka se uporablja predvsem za mešanje barv neposredno na slikarski površini, marmoriranje in grobo slikanje. Z različnimi oblikami in velikostmi dosežeš med slikanjem zanimive učinke. Kratka lopatica pušča na podlagi npr. ostre poteze, dolge pa bogate barvne razsežnosti in prehode.

Najpomembnejša lastnost lopatke je njena elastičnost, njej ustreza njena oblika. Ena in druga lastnost določata način uporabe, kar pa ustreza načinu slikanja.  Kakšno obliko lopatko izbereš je torej najbolj odvisno od tvojega načina slikanja. Zato med nakupom primi lopatko in z njo narediti nekaj gibov po bližnji površini. Tista lopatka, ki ti najlepše leži v roki je najustreznejša.

Nazaj na vsebino