Paleta - Spletna trgovina Saji

Pojdi na vsebino

Paleta

Likovne tehnike > Slikanje z akrilnimi barvami > Ppripomočki > Paleta

Paleta je toga, ravna površina, na kateri redčiš in mešaš barve. Je zelo uporabno orodje, saj omogoča, da imaš barve in čopiče, s katerimi slikaš, nenehno  na dosegu roke in takoj na voljo.

Običajno je izdelana iz lesa, plastike, keramike ali drugega materiala, ki ne vpija vode. Poleg materiala  se palete razlikujejo še po obliki in velikosti. Najbolj popularne so izdelane iz tanke lesene plošče. Oblikovane so tako, da jih držiš z levo roko, v ta namen imajo za palec izrezano okroglo odprtino, drugi del pa počiva na laktu. Če hitro in pogosto menjaš čopiče, lahko poleg palete držiš v roki tudi te.

Kako razporediš barve na paleti, je seveda tvoja odločitev. Možnosti je res veliko. Razporediš jih lahko povsem naključno in vedno drugače. A to ni najbolje, saj se potem hitro zgodi, da iščeš barve in izgubljaš čas. To ni ravno najboljše. jih razporedi vedno na enak način, npr. belo na rogu palete, nato rumena, rdeča in nato zelena ter modra. Pri tem so vse rumene skupaj, vse rdeče skupaj, vijolice in vse modre tudi skupaj. A kot rečeno, razporeditev barv na paleti je osebna odločitev vsakega posameznika.

Barvo nanesi na paleto vedno na robu, sredin pa imej rezervirano za mešanje.

Nazaj na vsebino