Oblike čopičev - Spletna trgovina Saji

Pojdi na vsebino

Oblike čopičev

Likovne tehnike > Slikanje z akrilnimi barvami > Ppripomočki > Čopiči

Za slikanje z akrilnimi barvami se uporabljajo različne oblike čopičev.

Ploščati (Flat)

Ploščati čopiči se pri slikanju z akrilnimi barvami uporabljajo največ. Ker so široki, obarvaš z njimi hitro dokaj veliko površino. Ploščati čopiči iz svinjskih ščetin so trdi in barvo dobesedno potisnejo v podlago. Uporabljaš jih na začetku. Čopiči iz sobolje dlake in umetnih vlaken so mehkejši in se uporabljajo na koncu, če na sliki ne želiš vidnih potez čopiča.

Živahen (Bright)

Živahen čopič je zelo podoben ploščatemu, le da ima krajše ščetine in je zato trši. V glavnem se uporablja za hitro nanašanje barve in za slikanje z debelejšim slojem barve.

Okrogli (Round)

Okrogel čopič se uporablja za slikanje podrobnosti in barvanje manjših površin. Primeren je za slikanje drobnih lis in daljših oziroma krajših črt, obrob ipd.

Ovalni - Oval (Filbert)

Dlake pri ovalnem čopiču niso enako dolge, ampak so na robu krajše kot na sredini. To mu daje značilno ovalno obliko. Njegova glavna značilnost je velika vpojnost barve, kar zagotavlja odlične nanose barve na večjih površinah. Številni slikarji ga uporabljajo najraje, saj je slikanje z njim sproščujoče in nudi obilo zabave. V splošnem pa ga uporabljamo pri mešanju barv in slikanju prelivov.

Kušter (Mop)

Kušter je širok čopič z daljšimi ščetinami in zaokroženo konico. Je zelo mehak. Večinoma ga uporablajmo za nežno nanašanje tankih slojev barve prek že obstoječih. Zaradi njegove mehkobe ni nevarnosti, da bi spodnje sloje  poškodovali.

Prirezani (Angle)

Tudi pri tem čopiču dlake niso enako dolge, ampak so na enem koncu krajše kot na drugem. Takšna oblika omogoča slikanje z dolgimi potezami in slikanje različno debelih sledi. Pri slikanju z vrtenjem pušča čopič valovito sled. Učinkovito ga uporabljamo tudi za zabris in mešanje barv.

Pahljačasti (Fan)

Uporabljamo ga za občutljivo mešanje barv in doseganje nežnih učinkov pri slikanju travnikov, podrasti, kožuhov živali ipd. Idealen je za tehniko tapkanja in efekt suhega čopiča. Zadrži veliko barve, poteze s čopičem pa so mehke in spremenljive.

Poleg teh se v slikarstvu uporabljajo še številne druge oblikečopičev, ki pa so bolj "eksotične" narave.

Nazaj na vsebino