O slikanju na svilo - Spletna trgovina Saji

Pojdi na vsebino

O slikanju na svilo

Likovne tehnike > Slikanje na svilo


Močni barvni kontrasti in njihovo čudovito prelivanje, kar lahko dosežemo le na svili, nam buri domišljijo in ustvarja željo, da bi iz svile tudi sami ustvarili unikatno darilo, dekorativni izdelek za svoje stanovanje, izvirno okrašen
modni dodatek ali oblačilo.

Svila je
mehka in nežna, lesketajoča se tkanina iz vlaken naravnega izvora. izvira iz Kitajske, kjer jo po legendi tkejo in uporabljajo že več kot 4600 let.  Surova svila je bela z nežnim pridihom rdeče, rumene ali zelene barve. Tanka svilena nit, ki jo dobijo iz kokona sviloprejke, se tke v različne tkanine, vendar so le nekatere primerne za ročno slikanje. Poleg načina tkanja vpliva na uspešnost poslikave tudi gostota tkanine. Ta se navaja za imenom tkanja npr Pongee 5 ali Habotai 8, ki sta najprimernejši za slikanje.

Za slikanje je najpomembnejša lastnost svile, da močno vpija tekočine, torej tudi barve. Tej lastnosti so prilagojene praktično vse tehnike slikanja na svilo.
Pred začetkom slikanja si pripravimo vse, kar bomo potrebovali za slikanje: barve, konture, čopiče in seveda podlago. Ko začnemo z barvanjem je namreč prepozno, da bi karkoli iskali.

Nazaj na vsebino