O servietni tehniki - Spletna trgovina Saji

Pojdi na vsebino

O servietni tehniki

Likovne tehnike > Servietna tehnika

Servietna tehnika je razmeroma nov likovni postopek. Z njim lahko okrasimo različne predmete npr. lončke za rože, darilne škatle in okrasne krožnike, ali izdelamo voščilnice in slike za okrasitev prostorov. Znanje in veščine risanja pri tem niso potrebne, imeti moramo le nekaj ustvarjalnih zamisli.

.

Kot pove že ime, potrebujemo za servietno tehniko najprej serviete. Načeloma so primerne kakršnekoli, učinkovite izdelke pa dobimo z uporabo serviet z risanimi motivi. Takšne serviete so izdelane iz treh plasti, pri čemer je motiv tiskan le na prvi, to je zgornji plasti. Pred ustvarjanjem takšne serviete razločimo na plasti in za servietno tehniko uporabimo le zgornjo plast. Če je na servietki več motivov, ustreznega iz nje izrežemo. Pri tem pazimo na prehode in mehke zaključke. Bolje odrezati malo večji kos kot kasneje iskati manjkajoče dele.


Ko imamo ustrezen motiv pripravljen, ga z medijem prilepimo na podlago. Za podlago izberemo predmet s trdo površino npr. les, keramiko, porcelan, steklo, karton ipd. Motiv lahko prilepimo  z  različnimi lepili, najboljše rezultate pa dobimo z uporabo posebnih lepil, ki so namenjena lepljenju serviet na določeno podlago.

Z lepilom premažemo celotno ploskev, ki jo želimo prekriti s servieto. Servieto  položimo na še moker premaz, nakar z lepilom premažemo še zgornjo površino serviete. Pri tem vlečemo čopič od sredine proti robu, da iztisnemo zrak, ki se je morda nabral pod servieto. Servietka se sicer lahko nekoliko zguba, vendar naj gubne bo preveč in naj ne bodo prevelike.
.Nato počakamo, da se vse skupaj posuši. Na koncu izdelek še zaščitimo z zaščitnim medijem. Uporabimo različne premaze, npr. lak za čolne, najboljše rezultate pa dobimo  z uporabo posebnih premazov za servietno tehniko.

Sliši se preprosto, mar ne. Zato poskusite. Mogoče vam prvič ne bo najbolje uspelo, bo pa drugič ali tretjič mnogo bolje.
Obilo ustvarjalnih uspehov!Nazaj na vsebino