Material čopičev - Spletna trgovina Saji

Pojdi na vsebino

Material čopičev

Likovne tehnike > Slikanje z akrilnimi barvami > Ppripomočki > Čopiči

______________________________________________________________________________________________________________________________________

V Evropi izdelajo največ slikarskih čopičev v Italiji, vendar jih Angleži prekašajo po kakovosti. Ne glede na to, kje izdelajo čopič, uporabljajo za njihovo izdelavo enake materiale.

Umetne ščetine (Syntetic bristles)
Industrija je v procesu razvoja izdelala številna umetna vlakna, ki s svojo kemično zgradbo in obliko uspešno konkurirajo naravnim pri izdelavi umetniških čopičev. Za izdelavo čopičev se danes največ uporabljata najlon in poliester ter različne mešanice obeh.

Umetna vlakna ne vpijajo vode, zato so posebej primerna za slikanje z vodotopnimi barvami, kamor sodijo tudi akrilne barve. Med izdelavo se vlakna različno obdelujejo, kar omogoča izdelavo čopičev s sila različnimi lastnostmi. Sodobni čopiči iz umetnih ščetin zato v skoraj vseh primerih dosegajo lastnosti tistih iz naravnih ščetin, v številnih pa jih celo presegajo.

Čopiči iz umetnih ščetin v splošnem podlago bolje prekrivajo z barvo, so bolj čvrsti in, kar ni najmanj pomembno, mnogo cenejši od naravnih. Vendar pri tem ne gre pretiravati, saj tudi tu velja, da dobimo za malo denarja malo muzike (čopičev).
Res pa je, da se sintetični čopiči hitreje zamažejo in izgubijo svojo obliko. Zato je pri njih še toliko bolj pomembno, da jih po uporabi dobro očistiš in ustrezno hraniš.

Številni umetniki prisegajo, da so za akrilno slikarstvo, primerni le čopiči iz umetnih ščetin.


Sobolj (Sable)

Sobolj sodi v skupino kun, Živi v Rusiji in na Kitajskem. Za izdelavo čopičev se uporablja rdečkasto rjava, repna dlaka samcev.

Čopiči iz sobolje dlake so izredno fini, mehki, barva izhaja iz njih zelo ustaljeno, kar omogoča enakomerno slikanje in razporejanje barve po površini. Med barvanjem čopič čvrsto ohranja obliko, kar omogoča izjemen nadzor slikanja.

Čopiči iz sobolje dlake so zelo dragi, a tisti, ki jih uporabljajo trde, da so vredni vsakega evra.


Naravne ščetine (Natural bristles)
Za izdelavo teh čopičev se uporabljajo ščetine prašičev, konjska žima, dlake govedi in drugih živali s trdimi ščetinami. Glavni proizvajalec teh ščetin je Kitajska (npr. Chungking bristle)

Čopiči iz naravnih ščetin imajo dolgoletno tradicijo v slikarstvu in so še vedno zelo popularni. Svojo popularnost pa se imajo zahvaliti predvsem oljnemu slikarstvu. Umetni materialom namreč še ni uspelo v celoti doseči vseh lastnosti naravnih ščetin pri slikanju z oljnimi barvami. Če pa jih uporabiš za vodotopne barve, kamor sodijo tudi akrili, se dlake hitro napijejo vode in čopič postane mlahav, izgubi svojo obliko, slikanje z njim pa postane skoraj nemogoče. Naravne ščetine, v stiku z vodo, običajno hitro strohnijo.

Čopičev iz naravnih ščetin zato raje ne uporabljaj pri slikanju z akrilnimi barvami.

   
Nazaj na vsebino