Izbira podlage - Spletna trgovina Saji

Pojdi na vsebino

Izbira podlage

Likovne tehnike > Slikanje z akrilnimi barvami > Ppripomočki > Podlaga

Odgovor na preprosto vprašanje, katera podlaga je najprimernejša za mojo sliko, žal ni povsem preprost. Izbira je namreč odvisna od:

  • kaj boš narisal,

  • katero tehniko boš uporabil,

  • kaj nameravaš narediti s sliko,

tvojega znanja in verjetno še cel kup drugih reči.

V glavnem izbiraš na začetku med platnom in papirjem.

Platno.
Platno zagotavlja sliki profesionalni izgled in videz »prave« umetniške slikarije. Platno kupiš v trgovini običajno napeto na lesen podokvir ali pritrjeno na ploščo standardne velikosti. Slikarska površina takšnega platna je že premazana z belim, brezkislinskim akrilnim premazom imenovanim gesso, ki ščiti podlago pred škodljivimi vplivi slikarije.
Ker slikanje na platno začetnika kar malo »povzdigne« in mu ponos, da slika na platno, vlije dodatni zagon, ga velja priporočeno izbrati za začetno podlago slikanja z akrilnimi barvami.  Še posebej zato, ker je nanašanje barv na platno sila enostavno, barve se na platnu lepo mešajo, sušenje slike je enakomerno in ne prehitro. Edina slabost, ki jo velja izpostaviti pri napetem platnu, je nekoliko višja cena okvirja, ki ga zahteva slika na koncu za popolnost.

  • Najkvalitetnejša platna so iz lanu. Laneno platno je svetle barve, ima dobro dimenzionalno stabilnost in ne vsebuje olesenelih vlaken. Je odporno na vlago in zagotavlja dolgotrajnost izdelane slike.

  • Običajna platna so iz bombaža. Bombažno platno ima srednje gladko površino in je dokaj obstojno.

  • Najslabša so platna iz jute. Platno iz jute ima več olesenelih delcev, je barvno nestabilno (temni) in dokaj hitro razpade. Ker ni gosto tkano, z osnovnim premazom težko zapolniš vse luknjice.


Papir

Druga ustrezna podlaga, primerna za začetnike, je papir. Seveda ne vsak, ampak le tisti, ki je izdelan po posebnem postopku in je primeren za slikanje z akrilnimi barvami. Takšen papir je gostejši (od 200 g/m 2 do prek 400 g/m 2), izdelan iz čiste celuloze v brezkislinskem postopku, Nekateri proizvajalci nanj vtisnejo platnu podoben vzorec in površino premažejo s posebno akrilno emulzijo, ki ima podoben učinek kot gesso pri platnu.
Barve se na papir lahko nanašajo in se na njem odlično mešajo. Njegova prednost pred platnom je predvsem v ceni in možnosti, da velikost podlage lahko prilagajamo svojim zahtevam.Izbira ustrezne podlage je prvi korak za zadovoljstvo s sliko. Gladka podlaga, naj bo platno ali papir, je primernejša za natančno slikanje. Groba podlaga, kjer je tkanje dobro vidno, je primernejša takrat, kadar želiš vidno strukturo podlage vključiti v sliko. Premisli, kaj želiš, preden   izbereš teksturo za svojo sliko.

Nazaj na vsebino