Enakomerno pobarvanje - Spletna trgovina Saji

Pojdi na vsebino

Enakomerno pobarvanje

Likovne tehnike > Slikanje z akrilnimi barvami > Tehnike slikanja

Ta tehnika se najpogosteje uporablja za hitro prekrivanje določene površine, običajno podlage, z enakomerno, polno barvo.

Najprej v majhnem lončku zmešaj ustrezno količino barve in vode. Mešanica naj bo nekoliko temnejša, kot naj bo obarvana površina, in naj jo bo dovolj, da boš z njo lahko pokril celotno površino. V mešanici nato obilno namoči debelejši čopič, nagni podlago (za približno 15
30 stopinj) in z vodoravno potezo nanesi s čopičem barvo na podlago.  Ker je podlaga nagnjena, se bo na spodnjem robu sledi nabrala obilnejša količina barve. Sedaj čopič ponovno namoči v mešanici in napravi drugo potezo, ki naj bo nekoliko nižja od prve, vendar naj prvo delno prekriva.Barva s spodnjega roba prve sledi bo stekla na spodnji rob druge sledi. Nato napravi tretjo potezo, četrto itn. dokler ne pobarvaš celotne površine. Na koncu s suhim čopičem popivnaj barvo s spodnjega roba zadnje sledi.Enakomerno pobarvati površino je, še posebej začetniku, kar težko. Običajno ima površina svetlejše in temnejše sledi, številna neenakomerna obarvanja  in druge napake, ki kazijo enakomernost površine. Z upoštevanjem navedenih navodil pa se večini napak lahko izogneš.


Nazaj na vsebino