Barve - Spletna trgovina Saji

Pojdi na vsebino

Barve

Kreativna šola slikanja za otroke > Kaj potrebujem

Ker slikanje razumemo kot upodabljanje z barvami, potrebuješ za začetek seveda barve. Teh je, reči in piši, ogromno in še več. Seveda so vse primerne za slikanje, a v naši šoli boš za začetek uporabljal tempera barve. Zato najprej  nekaj besed o njih.

Tempera barve so verjetno najboljše barve za začetnike. Vsak slikar je nekoč začel slikati z njimi in se od njih večinoma ni nikoli dokončno ločil.

Tempera je izdelana na vodni osnovi in je že pripravljena za uporabo. Barvo se med seboj lahko poljubno mešajo, odlikuje pa jih zelo dobro prekrivanje. Če želiš prozornejši nanos barve, jo razredčiš z vodo. Nanašaš jo s čopičem, gobico, slikarsko lopatico in drugimi pripomočki. S tempera barvami lahko slikaš na papir, karton, kamen, les in lončevino. Posušena površina ima žametni videz, intenziven barvni odtenek in je odporna proti bledenju.
Ko se barva popolnoma posuši, jo lahko prebarvaš z drugo barvo. Velja pravilo, da vedno nanašaš temnejšo barvo na svetlejšo podlago. Izjema je bela barva in vse barve, ki so nastale pri mešanjem z njo. Te lahko nanašaš tudi na temnejše  odtenke.

In še opozorilo. Če posušeno barvo preveč obilno omočiš pri prekrivanju z drugo, se omehča in se prične mešati s prekrivno barvo. Zato bodi previden.
Nazaj na vsebino